Hjemme hos matkunstneren Trond Moi

For mesterkokken Trond Moi er kjøkkenet det viktigste rommet i hjemmet, og selve oppskriften på trivsel og matglede. Ikke bare er det hans arbeidsplass, men også et rom hvor familien samles i hyggelig og sosialt lag. Trond Mois lidenskapelig og livslange forhold til mat og matkultur startet allerede som guttunge, da han oppdaget gleden av matlaging i valgfag på ungdomsskolen. 

– Jeg elsker simpelthen å lage mat, gjerne variert mat fordi jeg syns det er spennende å prøve nye ting på kjøkkenet, fastslår han. 

KOKKEKUNST 

Trond Moi driver restaurantene Bølgen & Moi sammen med partneren Toralf Bølgen hvor konseptet er samspillet mellom mat, vin og kunst. Moi er bestemt på at kunst og kokkekunst er nært beslektet, for maten skal være en nytelse både for ganen og øynene. Som profilert mesterkokk har han i tillegg til å være suksessfull kokk-og restauranteier gitt ut en rekke kokebøker. Mesterkokken fra Kvinesdal forteller at han gjerne blander matkulturer og smaker fra ulike deler av verden. Listen over favorittmat er lang, men Moi innrømmer at han nok koser seg ekstra mye til hjemmelaget asiatisk mat, en god biff eller gåselever. 

– Men det finnes så mye god mat og gode råvarer å få tak i at det er vanskelig å peke på én favoritt. 

HJERTET I HJEMMET 

Familien Moi holder til i en villa på Lund i Kristiansand. Der bor han sammen med sin kone og deres to aktive barn. Hjemmets viktigste rom er naturligvis kjøkkenet, og han kan kjenne seg igjen i uttrykket «kjøkkenet er hjertet i hjemmet». – Hos oss har vi fokus på det sosiale, og det er på kjøkkenet alt foregår. Det er viktig at kjøkkenet er et funksjonelt område som er lett å holde rent, påpeker han. Basert på Trond Mois arbeidserfaring, er det utviklet en solid skjærefjøl som er nedfelt i benken slik at den ligger helt ubevegelig. Et annet særtrekk er at kjøkkenet ikke har noen utstående håndtak, hvilket bidrar til å skape formmessig harmoni. 

width:100%;height:auto;

STRESSFRI SONE 

I hjemmet er det som seg hør og bør Trond selv som står for det meste av matlagingen, men det hender at ungene hjelper til.  – Når det kommer til matlaging er det viktig at en har god tid og ikke stresser. Selv om vi lever i et hektisk samfunn, kan et godt råd være å finne tidspunkter som passer så en setter av tid til matlaging, sier han. Han forteller at det er bedre å variere tidspunktene så man slipper en stressende matopplevelse.  – Matlaging for meg handler om å ha det hyggelig mens man holder på. Uten muligheten til å slappe av og nyte det man gjør, forsvinner matgleden. Hans tips for en hektisk hverdag er å benytte seg av frosne grønnsaker som en finner i frysedisken: – Frosne grønnsaker og grønnsaksblanding gjør seg ypperlig i en kyllingwok eller wok med svinekjøtt. Sammen med en passende saus blir dette en kjapp og enkel middag som i tillegg er sunn og god. 

TID TIL MAT 

Moi har bitt seg merke i at matkulturen her til lands har endret seg mye den senere tid. – Det har vært en enorm utvikling. Folk har fått bedre økonomi, de reiser mer enn før, og de er mer opptatt av mat. Men dette betyr ifølge Moi ikke at folk nødvendigvis lager mer hjemmelagd mat enn før, snarere tvert om. Trond Mois løsning er at folk bør sette av mer tid og ressurser til kjøkkenet sitt. – Mange av oss bruker hundretusenvis på ny bil, men er ikke like villige til å investere i et godt, trivelig og funksjonelt kjøkken. Vi bør ta bedre vare på vår norske matkultur, men for at matvanene skal endres i retning av mer sunn og hjemmelaget mat, er det viktig å huske på at kjøkkenet må være et godt sted å arbeide og et trivelig sted å oppholde seg for hele familien, avslutter den engasjerte mesterkokken.

 

SESAM- OG KORIANDERMARINERT LAKS MED CHILI

Ingredienser 

1 ts sesamfrø 

100 g laksefilet 

Salt 

Nykvernet svart pepper 

1 ss hakket fersk koriander 

1 hakket fersk vårløk 

1 ts finhakket chili 

2 ss olivenolje 

1 ts sesamolje 

1 ss soyasaus 

Saften fra 1/2 lime

Dette gjør du:

1. Rist sesamfrøene lysebrune i en helt tørr stekepanne. Avkjøl. 

2. Skjær laksen i tynne skiver, ca. 2 mm tykke og 5 cm lange. 

3. Krydre med salt og pepper. Dryss over sesamfrø og finhakket vårløk. 

4. Ha på finhakket chili, olivenolje, sesamolje og limesaft. Drypp soyasausen over - og server! 

Vinforslag: En lett Riesling Kabinett med noe restsødme.

Del denne artikkelen