Ekstra kjøkken i hagen

TROND MOI SYNES MATEN BLIR ENDA BEDRE UTENDØRS

I en frodig hage i Kristiansand har Trond Moi fått bygget seg en lekker hagestue med et skikkelig kjøkken.

Det spirer fra sprekker, mellom steiner og langs en svingete sti i hagen til Trond Moi. I enden av stien har det reist seg en lekker hagestue med tilhørende utekjøkken, slik at den anerkjente kokken kan ha tilrettelagt tumlerom for lidenskapen også utendørs.

 – Min interesse for matlagning er jo stor og da selvfølgelig også for å dyrke egen frukt, urter og grønnsaker utendørs. Og da ble det etterhvert et stort ønske å få laget et kjøkken dedikert til utesesongen, forteller kokken som etterhvert har både åtte restauranter, en bar, tv-programmer, kokebøker og pallplasseringer i diverse mesterskap på rullebladet.

HOLD DET ENKELT

 Det er dog litt andre omstendigheter rundt det å kokkelere under (nesten) åpen himmel, og således er det litt forskjell på hva et utekjøkken bør inneholde. – Et utendørs kjøkken bør være noe enklere utstyrt for å best tilberede den typiske utematen, men det er samtidig viktig å få med ting som en god kokeplate og god benkeplass. Benken kan med fordel være mulig å sitte rundt, i og med at utematlaging gjerne er i forbindelse med sosiale samlinger og flere gjester, forklarer Moi. Han har mange gode minner fra måltider i hagen. – På 17. mai inviterer vi mange til hagen vår og har langbord, trekker han frem.

 

DEILIGE RÅVARER

 Det er ikke bare kjøkkenelementene som blir mindre kompliserte av tilværelsen utendørs. Også selve maten kan med fordel være av enklere art. – Jeg lager mer hele, gode ting når jeg koser meg ute. Det blir jo selvfølgelig mye grillmat, fisk og skalldyr, og så er det jo egne grønnsaker i sesong – de bruker jeg masse av. Typiske norske råvarer i sommersesongen er rabarbra, asparges, bringebær, reddiker, dill, nykål/sommerkål, rips, i tillegg til tomater, salat og nypoteter. Fantastiske råvarer!, avslutter mesterkokken.

TRONDS PANNESTEKTE GLADMAKRELL MED RABARBRASUPPE

Ingredienser til 2

4 makrell

3 ss smør

2 vårløk

1 liten bunt gressløk

Salt og pepper

2 rabarbrastenger

4 dl vann

2 dl sukker

1 liten kvast med mynte eller sitronmelisse

FREMGANGSMÅTE:

1 Kutt rabrabraen i tynne skiver og kok disse opp med sukker og vann. La det trekke i 1 minutt og sett det så til avkjøling. Når det er romtemperert, har du i finsnittet sitronmelisse. Ha suppen i boller og server ved siden av makrellen.

2 Makrellen fileteres og og ryggbeinene skjæres bort. Skyll filetene lett og tørk godt av dem.

3 Krydre med salt og pepper og ha filetene i varm stekepanne sammen med smøret. Stek dem kun på skinnsiden til varmen begynner å trenge helt igjennom. Snu dem 5 sekunder over på kjøttsiden før de legges over på fat.

4 Fres fintsnittet vårløk i smøret i 10 sekunder. Hell over fisken og dryss over gressløk.

5 Serveres med nypoteter og sommerkål.

TRONDS GRYTESTEKTE BRØD

Kl. 08.00:

5 dl vann blandes med: 5 dl mel og 1/8 ts med tørrgjær (0,5 g). La dette stå og gjære i 5 timer og tilsett så: 2 ts salt, 1/3 ts tørrgjær (2 g)

Kl. 13.00:

Ha i 2 dl vann, 50 g sammalt hvete og ca. 6 dl mel. Deigen skal ikke være tykk, men noe flytende. La dette heve til kl. 18.00 Ha så masse mel på benken og hell deigen over melet. Del den i to og fold hver av dem mange ganger med litt mel så man får masse luft inn i emnene. Bare skvis ut deigen og brett dem over. Nå må du ha hevekurver. Disse har de på Clas Ohlson. Dryss mel i disse og legg emnene oppi kurvene. Dryss mel på toppen og legg et klede på toppen. Sett i kjøleskapet til neste dag.

Dagen etter kl. 08.00 – sett stekeovnen på 250 grader og ha en jerngryte i ovnen. Når ovnen er varm tar du ut gryta og har litt grovt mel i bunnen av den. Legg i den kaldhevede deigen med mønsteret opp. Dryss over litt maldonsalt på toppen Sett på lokket og sett gryta i ovnen og stek 20 minutter. Ta av lokket og stek videre i 20 minutter så er det klart!

Få 25% på alle våre kjøkken frem til 23. september! Les mer om kampanjen her! 

Del denne artikkelen