En familiebedrifts spennende reise

 

I 1909 drar Erling Tobiassen med Amerika-båten fra Kristiansand for å søke lykken ”Over There”. 20 år senere vender han hjem med hodet fullt av inspirasjon og ideer. Slik startet eventyret på Strai. Erling bosetter seg på Ytre Strai utenfor Kristiansand, og etablerer Strai Trevarefabrikk i 1929. Han er bevisst på at varene må vises frem, og i 1938 deltar fabrikken på Den norske ukes varemesse. Det allerede populære strykebrettskapet (strykebrett montert i et innebygd skap i veggen), skopusskrakken, gardintørkeren og barnestolen møter et større publikum, og gjør formidabel suksess. Når Erling Tobiassen fyller 60 år trekker han seg tilbake, og sønnene Jens og John overtar ledelsen av bedriften. Jens blir på Strai med ansvar for produksjonen, mens John etablerer et utsalg i Kristiansand sentrum – Strai Interiør. Butikken blir svært populær, og en rekke rikskjendiser med hytte på Sørlandet frekventerer forretningen i sommermånedene.

På 50-tallet får Jens Tobiassen tre sønner; Reidar, Kåre og Tor Erling, og disse er fortsatt eiere og aktive i Strai Kjøkken den dag i dag. 60-tallet gjør sitt inntog, og Strais spesialisering på kjøkken og garderober starter for alvor. Men det er først på 70-tallet at guttene på Strai opplever sitt virkelige gjennombrudd. Virksomheten beveger seg gradvis inn i dataens tidsalder, og revolusjonerer etter hvert produksjonen med nye, datastyrte maskiner. I årene videre utvikles både modellene, sortimentet og forhandlernettet i takt med nye forventninger til utvalg, funksjonalitet og design.

Fra 2006 investerer Strai i ny maskinhall, monteringshall, automatisert lakkanlegg og helautomatisk borelinje, og i 2009 flyttes hele butikken ut til Sørlandsparken. I dag er dette en av Norges største kjøkkenbutikker på hele 1 550 m2. I 2015 har Strai Kjøkken mer enn hundre ansatte, og forhandlerne på Sør-, Øst-, og Vestlandet leverer ca. 2500 kjøkken i året til fornøyde kunder. Tredje- og fjerdegenerasjon Tobiassen er i full sving med det de kan best: produksjon av kvalitetskjøkken i alle stilarter og prisklasser. Representant for fjerdegenerasjon, Jan Frode Tobiassen, har nå tatt over som adm. dir. Broren hans, Terje Tobiassen, har også en viktig rolle som organisasjonsutvikler i Strai, så at eventyret fortsetter, er det ingen tvil om.

Del denne artikkelen