De viktigste kjøkkentrendene fremover

Det siste året har om noe styrket kjøkkenets rolle i hjemmene og livene våre. Nå ser vi fremover og deler gjerne våre tanker om hvilke trender som vil sette sitt preg på kjøkkenet fremover..

24. feb 2021 kl 14.45 Kristoffer

Daglig leder ved Strai Kjøkken Lillehammer, Ann Iren Kampesveen

Ann Iren Kampesveen, daglig leder i Strai Kjøkken Lillehammer, og interiørstylist Jeanette Lotfi ser frem til nye farger, materialer og løsninger på kjøkkenfronten i 2021, og deler gjerne sine trendprognoser med interiør-entusiaster. For selv om vi ikke brått bytter kjøkkenstil så fort kalenderen står på 1. januar, er det ingen tvil om at smaken, ønskene og behovene er i stadig endring og at vi har mye inspirerende å se frem til i det kommende året, med mørkere farger, naturlige materialer og sømløs design som viktige trender. 

Ann Iren har jobbet med kjøkkeninnredning de siste 20 årene, og følger utviklingen innen bransjen på nært hold. Hun holder et våkent øye med internasjonale trender, men er dessuten opptatt av den særpregede stilen som vi har her i nord, og som er knyttet sammen med den skandinaviske livsstilen. – Våre mørke, kalde vintre setter helt klart sitt preg på hvordan vi ønsker å ha det innendørs, estetisk så vel som praktisk. Vi tilbringer mye tid innendørs, og vil ha funksjonelle kjøkken som rommer alt av utstyr og råvarer når vi skaper minneverdige måltider på hjemmebane, sier hun.

Interiørstylist Jeanette Lofti, JL Interiør og Styling

Som helnorsk kjøkkenprodusent har Strai Kjøkken en unik innsikt i hva nordmenn ønsker og trenger. I 2021 er mørkere farger, naturlige materialer og sømløs og funksjonell design viktige trender for kjøkkenet.
Vi skal se nærmere på disse, men først vil kjøkkeneksperten nevne enda en trend, nemlig det å tenke langsiktig og bærekraftig. – Miljø, kvalitet og norskprodusert er tre faktorer som blir stadig viktigere for forbrukere, særlig de yngre i befolkningen. Der er jo vi i Strai midt i smørøyet, med våre nå 92 år som kvalitetsbevisst håndverksbedrift på Sørlandet, sier Ann Iren.

Interiørstylist Jeanette er enig i at denne voksende trenden kommer sterkt, og mener den har fått ekstra grobunn i året som er gått. – Vi er blitt mer jordnære, og for mange av oss har det vært flere naturopplevelser i løpet av 2020 enn noen gang tidligere. Klart det påvirker hva vi synes er viktig

Mørkt og lunt: Fargene vi vil ha på kjøkkenet nå

La oss se på fargekartet som vi skal orientere oss etter i 2021. Fremover er det de gråbeige nyansene, kjent under betegnelsen greige, som vi kommer til å se mer av sammen med mye brunt og brente, rustikke kulører som terrakotta.– De varme gråtonene mot brunt er en kombinasjon som er i tiden og på sterk fremmarsj. Det lune og harmoniske passer til oss nordboere som generelt er mer opptatt av hjemmekos enn de som bor i varmere strøk, sier Ann-Iren.

Brunt og strågult som en spennende miks vi vil se mer av fremover. – Gult er i det hele tatt en veldig aktuell farge.

Det samme gjelder lilla i form av aubergine, plomme og lavendel. – Det er kanskje en fargetrend som overrasker mange, og jeg tror få velger en lilla kjøkkeninnredning. Men folk er blitt modigere i fargebruken, og vi vil se nyanser av lilla i tekstiler, interiørdetaljer og, for den del, på vegger. Det er en farge som skaper lune, litt dramatiske interiører, forteller hun.

Jeanette spår at vi vil se mer interiører som går ton-i-ton i 2021. – Kjøkkenet er i dag gjerne en del av et allrom, og den åpne planløsningen fører til et behov for å skape en harmonisk helhet der de ulike sonene skal stemme overens, sier interiørstylisten.

For de som har lagt sin elsk på sorte kjøkken, kan vi betrygge med at det fortsetter å være en del av trendbildet. Det samme gjelder for grønt og blått. – Men det er andre nyanser av disse populære fargene enn de vi har sett tidligere. Det blir mye marineblått og petroleumsgrønt, dessuten er dempede pasteller på fremmarsj, forklarer Ann Iren.

Ekte vare

- materialvalgene som gir særpreg og varig verdi

Ønsket om å velge holdbare løsninger er en trend som vokser seg sterkere, både av hensyn til økonomi og miljø. – Naturlige materialer tåler mye og føles samtidig godt å omgi seg med. Stein og treverk ser vi mye av i fremtidens kjøkken. Norsk granitt kommer nå som en sterk konkurrent til marmor, mens også komposittmaterialer er populære. Når det gjelder tre, er det særlig eik og ask som er aktuelle i 2021, sier Ann Iren. Gjerne malt eller beiset i dype nyanser som valnøtt eller konjakk, og med et design som er stramt og enkelt. Selv på kjøkkenmodeller med klassisk uttrykk og profilerte fronter er utformingen nedtonet og uten mye detaljer.

Fremover blir det mer struktur på veggflaten, for eksempel med treplater eller spilevegger i eik. Treverk får en ny eleganse og finesse i tospann med materialer som råmetall, bronse, kobber, messing og glass, for eksempel i form av en røff svart metallramme på vitrinedører. – De varme metallene vil være førstevalget også i 2021, for eksempel i lamper og knotter. For ikke å snakke om kjøkkenkranen som er et element mange legger mye fokus på. De skal poppe i interiøret og fungerer nærmest som smykker i innredningen, sier kjøkkeneksperten.

Med mye mørke farger på vegger og innredning, blir det mer fokus på belysning både av rent praktiske grunner og for å understreke den lune atmosfæren. – Det kan for eksempel være innvendig lys i skuffer og skap eller lyskilder montert under overskap på kjøkkenet. God allmennbelysning blir viktigere siden de dype fargene sluker dagslyset mer enn lysere nyanser, og dekorative lyskilder bidrar til stemningen, forklarer Ann Iren.

Sømløst og funksjonelt 

Det helhetlige, monokrome preget som er en tydelig del av fargebruken fremover, gjelder i aller høyeste grad også for selve innredningen. – Kjøkkenet er blitt et møbel i seg selv, og vi vil at det skal stemme overens med resten av interiøret, mener Jeanette. – Og det vi vil ha fremover, er et balansert og gjennomført uttrykk på innredningen, legger Ann Iren til. Mens det tidligere har vært vanlig å kombinere skuffer og skap, vil det i 2021 bli et konsekvent valg mellom det ene eller det andre. – Vi kommer til å se mer av kjøkken som rendyrker skuffefronter eller dører på underskapene, og en like konsekvent bruk av enten tette dører eller vitrinedører i overskapene, sier hun. Dette skaper symmetri og visuell ro. Med like fronter og bredder får kjøkkenet et mer elegant og ryddig uttrykk enn når man blander ulike type moduler.

– Omramming, der det står stolper mellom hvert skap, er en stadig mer populær løsning. Ved å ramme inn kjøkkenet får du et mer eksklusivt og særpreget uttrykk.

Trenden med sømløst design viser seg også gjennom integreringen av hvitevarer i kjøkkeninnredningen. Vi legger mye penger i ulike typer ovner, har gjerne flere oppvaskmaskiner og kjøleskap, og lager kaffedrikker gjennom hele dagen, men vil ikke lenger nødvendigvis se teknologien. – 2021 er den benkemonterte kjøkkenviftens år, fastslår Ann Iren. – Det føles eksklusivt og gjennomført å gjemme bort ventilatoren i stedet for å gjøre den til et ruvende blikkfang hengende på veggen eller fra taket, sier hun.

Drømmer du om nytt kjøkken?

Strai Kjøkken har et stort utvalg i modeller og utførelser. Våre erfarne kjøkkenkonsulenter hjelper deg trygt gjennom hele prosessen; fra inspirasjon, drøm og idé - via planlegging og tegninger - til bestilling og montering.

Se kjøkkenmodeller

Kjøkken

Vi tegner ditt kjøkken

Bestill tegnetime hos våre erfarne kjøkkenkonsulenter. Du kan selv velge om du vil komme til et møte hos en av våre forhandlere, eller om du ønsker et videomøte.

Bestill tegnetime

Info & personvern Vi bruker informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Ved å klikke på «Aksepter», samtykker du i bruken av slike teknologier. Mer info