Hils på Trine På Gården "offisiell Strai ambassadør"

Lokal kjærlighet. Trine Lohne. Navnet er kanskje kjent for sørlendinger, men de som ikke har hørt om matoraklet fra Søgne, skal nå få muligheten til å bli bedre kjent med henne!t

17. sep 2020 kl 14:45

Kjært barn har som kjent mange navn, og mange kjenner henne aller best som Trine På Gården – et sørlandsk firma som produserer syltetøy, geleer, pestoer og andre herligheter. – Inspirasjonen går helt tilbake til min mormor og hva hun lærte meg. Den stoltheten hun hadde i måten hun laget maten og behandlet råvarene på. Som gull. For det er jo gull! smiler den engasjerte matgründeren.

RÅVARENES BETYDNING

Trine har jobbet profesjonelt med mat i 30 år, men har hele livet vært opptatt av og interessert i mat og mattradisjoner. Matgründeren fryktet på et tidspunkt for de daglige mattradisjonene også på hjemmebane, og så at samlingen rundt middagsbordet ble mindre og mindre prioritert. I hjembygda Søgne registrerte hun årlig at frukttrær ble hengende med overmoden frukt, og at folks holdninger til lokale råvarer var på vei i feil retning. – Det er viktig for meg å sette fokus på hvor maten kommer fra. Har du prøvd å dyrke noe selv, vet du kanskje hvor vanskelig det kan være, og ikke minst hvor sjeleglad du blir når du har klart å dyrke frem en fullverdig frukt eller grønnsak. Den respekten bør også bøndene få, og ved å tenke på hvor råvarene kommer fra, gir vi dem det, proklamerer Trine.

TRINE PÅ GÅRDEN

 Det skulle vise seg å være frøet som til slutt vokste seg frem som Trine På Gården. Farmor og mormors gamle oppskrifter ble tatt fram, og produksjonen var offisielt i gang. Det ble syltet, saftet og hermetisert – alt fra gavmilde bygdenaboers trær og busker. Utsalg fra gården av deilig gjærbakst, og catering av sørlandsk tapas (også kjent som maulemad) ble en del av den nye hverdagen. Produktene finner du i spesial- og delikatesseforretninger og utvalgte interiørbutikker over hele Norges land.


DEN VIKTIGE SESONGEN

 For Trine brenner virkelig for mat, råvarer og tradisjoner – og ikke minst sesonger. – Jeg gleder meg jo vilt til de første aspargesene kommer, og de første jordbærene, den første makrellen eller soppen på høsten! Den variasjonen vi har i sesongene i Norge er helt fantastisk, legger Trine ut og fortsetter: – Og når sesongen er over kan jeg nesten være litt lei meg fordi jeg ikke fikk spist nok. Men da må man jo sette pris på sesongen og glede seg til neste år. Hvis vi hadde hatt tilgang på pinnekjøtt eller lutefisk hele året – hvor er gleden da? spør matgründeren med stort smil. Hun mener at man ikke nødvendigvis får den beste brokkolien fra andre siden av jordkloden, og at det meste vi trenger for å lage deilig mat kan vi skaffe oss lokalt og nasjonalt. Men at man kan la seg inspirere av det internasjonale kjøkken, er hun helt enig i: – Jeg elsker det italienske og asiatiske kjøkken, men det betyr ikke at råvarene trenger å komme helt derfra!

TRADISJONSMAT

Mens vi er inne på temaet mat fra andre kulturer, forteller Trine engasjert om sitt ønske  om å videreføre de norske tradisjonene innenfor matkultur. – Det er utrolig viktig å videreføre de tradisjonene vi har her i landet, men kanskje med en ny vri? Vi må bare ikke glemme alt som ligger bak hvordan ting er i dag, og det som har blitt servert til middag gjennom generasjoner. Men jeg ønsker meg ikke tilbake til et kosthold basert på spekesild og poteter altså!, ler Trine og fortsetter: – Tradisjoner er jo også det å sette seg ned rundt et bord og nyte måltidet sammen. Bort med mobil og andre ting som tar fokus fra felleskapet. Det er viktig for meg å holde på det, jeg tror det gjør underverker for alle egentlig, avslutter den energiske sørlandsdamen.

 

Vi anbefaler et besøk innom Trines nettbutikk!

Her finner du eksklusive produkter som ikke inneholder tilsettingsstoffer. 

Trine på Gården har kjøkkenmodellen Rondane, sjekk ut flere bilder av Rondane her!

 

Info & personvern Vi bruker informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Ved å klikke på «Aksepter», samtykker du i bruken av slike teknologier. Mer info