”Sørlandets mest ubrukelige kjøkken”

Juryen kåret det gamle kjøkkenet til Ragnhild og Lee Jones-Abrahamsen til å være ”Sørlandets mest ubrukelige kjøkken”. Nå er premien innkassert, og ekteparet smiler fra øre til øre.

17. sep 2020 kl 14:45 Kari ByklumSondre Transeth

– Noen ganger må jeg minne meg selv på at vi faktisk har vunnet dette, for det er fortsatt uvirkelig, sier Ragnhild Jones-Abrahamsen.

Trebarnsfamilien bor i et hyggelig hus på Slettheia, men kjøkkenet hadde sett sine beste dager. Da de kom over konkurransen «Sørlandets mest ubrukelige kjøkken» våren 2017, meldte de seg på – og vant. Det gamle kjøkkenet som de skjemte seg over, fikk plutselig massiv oppmerksomheti forbindelse med seieren. Nå, snaut to år etterpå, forteller familien om en hyggeligere og langt mer praktisk kjøkkenhverdag.

– Før laget vi mat av rein nødvendighet, men nå koser vi oss på kjøkkenet på en helt annen måte, smiler Ragnhild.

Så mange valg

Paret hadde lenge ønsket å pusse opp, og Ragnhild forteller at de 100 000 kronene de fikk velge kjøkken for, ga dem et solid spark i baken til å sette i gang. Det endte ikke bare med ny kjøkkeninnredning, for paret slo også ut en vegg som tidligere delte kjøkkenet og spisestuen, og de satte inn et nytt, stort vindu.

– Vi fikk jo ikke alt dette for 100 000 kroner, men premien ga oss mulighet til å få det akkurat slik vi ønsket oss, og det er vi kjempetakknemlige for.

Ragnhild forteller at det tok lang tid å bli ferdig med alt, men skryter veldig av Strai kjøkken som spanderte premien i konkurransen.

– Det var så mye fint å velge mellom, og for hver gang vi var der ute og kikket føltes det som det var kommet enda noe nytt. Vi brukte lang tid på å bestemme oss, men fikk god hjelp – og er veldig godt fornøyd med det svarte kjøkkenet vi endte opp med.

En kjekk bieffekt

Tidligere var det stort sett Ragnhild som laget mat, og siden det var trangt om plassen var det sjelden barna hjalp til. Hun forteller at kjøkkenet var så lite innbydende at det ikke fristet å være der mer enn nødvendig. – Det var faktisk så stusslig at vi kviet oss litt for å invitere folk, innrømmer hun. Men nå er det annerledes. Det romslige og åpne rommet innbyr til matlaging og sosialt samvær på en helt ny måte. – Det beste er at Lee også har begynt å trives over grytene, og han har til og med kjøpt seg en kokebok av Jamie Oliver, sier Ragnhild. – Jeg er nå kjent i familien som “The Worlds Best Meatball Chef”, sier Ragnhilds engelske ektemann og ler mens han legger til: – Jamie Oliver, your Big British meatballs recipe is a knockout.

En ny hverdag

Før oppussingen hadde ekteparet en tendens til å ende opp foran tv i stua, men nå blir de gjerne sittende ved kjøkkenøya å prate over en kopp kaffe. Sånn sett har det nye kjøkkenet allerede resultert i mange gode samtaler.

– Det er rett og slett mer sosialt. Vi er mer sammen enn før, og du skal ikke se bort fra at også ekteskapet har fått et løft som følge av det nye kjøkkenet, ler Ragnhild.

Men når paret blir bedt om svare på hva de er aller mest fornøyd med, blir det litt stille.

– Hmm, jeg vet ikke, for det er totaliteten vi er så fornøyd med. Hverdagslivet hjemmet har endret seg. Før gjorde vi oss ferdig på kjøkkenet og gikk ut i stua, men nå skjer det meste rundt kjøkkenet. Dessuten er det enklere å holde øye med barna samtidig som man lager mat, enten de gjør lekser ved bordet eller leker i stua, og det nyttet ikke før.

Ekteparet synes også det er hyggeligere å invitere gjester, men det er i hverdagen den største endringen har skjedd. Og det er sannelig godt å slippe kjøleskap i gangen, synes de.

– Tidligere var det så trangt at vi måtte ha kjøleskapet i gangen. Det er helt sant, altså. Nå har vi flere skuffer og skap på kjøkkenet enn vi har utstyr til å fylle. Barna har også fått en egen skuff med tegnesaker, så det nye kjøkkenet er ikke bare mer praktisk og romslig, det hjelper oss også å holde bedre orden, forklarer Ragnhild Jones-Abrahamsen.

Info & personvern Vi bruker informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Ved å klikke på «Aksepter», samtykker du i bruken av slike teknologier. Mer info