Vår historie

1909

Ennå ikke fylt 20 år, bestemte Erling Tobiassen seg for å søke lykken i Amerika. I 1909 dro han fra gården Bergstø i Vestre Moland med Amerikabåten fra Kristiansand. Den 9. mai sto han på kaien i Brooklyn med eventyrlysten pirrende i huden. Erling slo seg ned i New York. Han fikk seg jobb som snekker – carpenter.

1929

Etter 20 år i Amerika, flyttet Erling Tobiassen hjem til Norge sammen med sin kone til Ytre Strai, hvor hans kone kom fra. Hodet var fullt av idèer som han hadde med seg fra Amerika, og han startet Strai Trevarefabrikk i desember 1929.

Erling Tobiassen uttalte en gang: - Jeg begynte for meg selv fordi jeg ikke ville slite for andre med å skaffe meg og mine et levebrød. I dag ville vi ha kalt Erling Tobiassen for en fremsynt gründer. Da han startet Trevaren i desember 1929, ble han vel heller sett på som en vågal person.

1933

Det var strykebrettet som var montert i et skap innebygd i veggen, som fra første stund vakte størst oppmerksomhet av de nyhetene Erling Tobiassen hadde med seg fra Amerika. Strykebrettet sparte plass i et ellers så trangt kjøkken, og ble en suksess.

Ryktene om strykebrettskapet spredte seg til store deler av Sør Norge, og produktsortimentet til Trevaren økte fort. Trevaren produserte nå trappestolen Tripp-Trapp, gardintørkere, skopussekrakker, barnestoler, og en masse ulike produkter som folk og bedrifter spesialbestilte.

1940

Lenge før markedsføring var et alminnelig begrep, var Erling bevisst at varene måtte vises frem. Allerede i 1938 deltok Strai Trevarefabrikk på Den Norske ukes Varemesse i Kristiansand, og fikk veldig god respons.

Det var sukessproduktene som ble vist frem og som fikk møte et større publikum – strykebrettskapet, skopusskrakken, gardintørkeren og barnestolen i første rekke. Messene var uhyre populære og ble møtte med langt større interesse enn dagens messer.

1950

Da Erling Tobiassen fylte 60, trakk han seg tilbake, og sønnene Jens og John overtok ledelsen av bedriften. Jens ble på Strai og overtok ansvaret for produksjonen, mens John etablerte et utsalg i byen – Strai Interiør. Butikken var svært populær, og ikke minst ble den besøkt av mange av rikskjendisene som hadde hytte på Sørlandet.

På 50 tallet ble sønnene til Jens Tobiassen født; Reidar, Kåre og Tor Erling Tobiassen. Det er disse tre brødrene som i dag driver og eier Strai Kjøkken AS. 

1960

1960-årene var preget av investeringer. Det skjedde en stor teknisk utvikling, og det var en klar strategi for Strai Kjøkken å ligge i forkant av utviklingen. Nye maskiner første til mer rasjonelle produksjonsmetoder, og det var i disse årene at de tradisjonelle møbelsnekkerne ble omskolert til nye metoder og maskiner. 60-årene var også da spesialiseringen på kjøkken og garderobeinnredninger startet for alvor. 

1970

For Strai Kjøkken har samarbeid og konkurranse alltid vært to sider av samme sak. I dette tidsrommet skjedde det noe som skulle få stor betydning. På Hotell Viking i Oslo ble det holdt et konstituerende møte som dannet en sammenslutning av seks kjøkkenprodusenter i Norge, kalt DSKP; De samarbeidende kjøkkenprodusenter.

På begynnelsen av 90-taller ble dette utvidet til Norform samarbeidet. Mye av suksessen til Strai Kjøkken tilskrives dette samarbeidet.  Det ble begynnelsen på noe større. Forhandlere begynte å strømme til for å få selge Strai Kjøkken.

1987

I 1987 tok Strai Kjøkken sitt store skritt inn i data-alderen med sin første datastyrte boremaskin. De nye maskinene revolusjonerte produksjonen. Dette var med på å skape en ny vekst for bedriften. 

1990

Den gode perioden fra 80-tallet fortsatte og 90-årene ble også en stor suksess, med både utvikling av modeller og sortiment og en videre utvidelse av forhandlernettet. 

2006

Fra 2006 og frem til i dag har vi investert i ny maskinhall, ny monteringshall og et nytt automatisert lakkanlegg. Vår siste investering er en helautomatisk borrelinje. Her bores det ideelle borrebilde i forhold til det skal du skal ha, Når du åpner døren skal det også se bra ut innvendig og ikke være full av skjemmende hull. 

2009

I 2009 valgte Strai å flytte butikken ut til Sørlandsparken, nærmere bestemt Barstølveien 84. Butikken er Norges største kjøkkenbutikk med hele 1550 kvadratmeter og en mengde kjøkken, bad og garderobemodeller utstilt. Besøk oss gjerne for å få en kjøkkenopplevelse helt utenom det vanlige!

2015

Etter 40 år i jobben, hvorav de siste 25 årene som leder, gir administrerende direktør Reidar Tobiassen (64) ansvaret videre til sønnen Jan Frode Tobiassen (40).

Lyst til å lese mer om Strai`s historie?

Kontakt oss på post@strai.no for å få tilsendt boken

«Oppskriften på et godt kjøkken – Strai Trevarefabrikk gjennom 75 år»