17. sep 2020 kl 14:45

Herskapelig på Skomagerslottet

Egentlig skulle Nina og Kjetil Koppang bare ha en ny benkeplate, men endte opp med et flunkende nytt kjøkken. Det gleder de seg over daglig.

17. sep 2020 kl 14:45 Kathrine SørgårdPer Erik Jæger

Kjøkkenet i Skomagerslottet i Halden er bygget på lesten til det som var, fra da huset ble reist på oppdrag fra en skofabrikkeier i 1911. Selve rommet er bevart i sin form fra den tiden, men komforten er absolutt anno 2017. Atmosfæren er tatt vare på og forsterket med kjøkkenmodellen Risør som kler den staselige jugend- villaen.

FARGERIK FORNYELSE

– Vi dro til Strai i Sarpsborg for å kjøpe ny benkeplate og vask, men endte opp mot et nytt kjøkken, smiler Nina, som valgte å være dristig i fargevalget samtidig som hun var tro mot husets rom. – For å skape en sammenheng tok vi utgangspunkt i bunnfargen som er i tapeten i spisestuen. For når vi sitter ved spisebordet ser vi inn til kjøkkenet. Fargen er vi veldig fornøyd med, den gir en behagelig ro, forklarer Nina som innrømmer at kjøkkenet er hennes domene.  – Min mann har bestemt gulv og blandebatteri.

Du vet, han har funnet ut at «happy wife, happy life» gir mye god mat og glede i heimen, ler hun.

BENK SKAPER HYGGE

Det faktum at spisebordet er i umiddelbar nærhet har påvirket innredningen. – Derfor har vi valgt en benk i stedet for kjøkkenbord. Benken gjør at vi kan ha en hyggelig  stund sammen mens måltidet tilberedes,  forteller Nina.  Benken er bygget med moduler fra Strai, plassert foran vinduet mot den frodige hagen. Her blir man lett sittende en stund.

PERFEKT RESULTAT

– Jeg har mange hyggelige stunder på kjøkkenet, enten det tilberedes mat til hverdag eller fest. Huset er tilrettelagt for selskap, vi har ofte gjester, forteller Nina. Investeringen i nytt kjøkken har gitt god avkastning for både venner og familie som har kommentert valget av tapet på kjøkkenet.  – Tapetet var mitt valg, min mann var først litt betenkt. Nina smiler. For begge ble de strålende fornøyd med resultatet. Bak koketoppen beskyttes tapetet av en stor glassplate.  – Vi lot oss friste til å velge dampovn. Den er vi veldig fornøyd med! Det er vi også med kvaliteten på skuffer og skap.

TRO MOT TRADISJONER

For å virkelige ta vare på historien er den gamle anretningen beholdt. Fra kjøkkenet og ut til spisestuen sluses man gjennom den og får umiddelbart følelsen med husets alder. Ninas plan er å male den i samme farge som innredningen. Mon tro hva folket på Skomagerslottet  ville ha syntes om herligheten? Skofabrikkdirektørens kone sies å gå igjen i huset.  Dersom det stemmer, virker det som hun har godkjent det nye kjøkkenet fra Strai.  – Siden atmosfæren er så god antar vi at hun er et snilt spøkelse og vil oss vel, smiler Nina.

 

Sjekk ut mer om modellen Risør her!