Slik tar hun de gode valgene for miljøet

Saba Lordejani er en av Oslos mest ettertraktede interiørarkitekter, og jobber som daglig leder i det Oslo-baserte firmaet Introark. Ved siden av dette er hun også kjent fra TV-serien «Boligkjøp i blinde» på TV3 og Viaplay, der hun bidrar med sin ekspertise til å realisere deltakernes boligdrøm.


Gjennom flere års erfaring innen både næringsbygg og private hjem, har Saba opparbeidet seg en bred kompetanse og forståelse innen interiør og arkitektur. Daglig tar hun valg på vegne av andre, basert på deres behov, krav og ønsker. I disse valgene er hun svært opptatt
av at det skal være kvalitet i alle ledd – spesielt når hun jobber med kjøkken.


«For meg betyr kvalitet at det er holdbart. Det betyr også at det er tidløst og bærekraftig – skal det være kvalitet i alle ledd, må det være tenkt helhetlig i valgene en gjør sånn at man ikke glemmer alle de viktige elementene som gjør et kjøkken komplett.»

I oppdrag der kjøkken står sentralt, tegner Saba forslag til grovkjøkken og hvor plasseringen av kjøkkenet skal være. Selve kjøkkenet overlater hun til kjøkkenleverandøren, som hun selv sier hun er avhengig av å ha et godt samarbeid med for å skape et helhetlig uttrykk.

«Vi jobber med flere ulike kjøkkenprodusenter, men vi anbefaler Strai Kjøkken hyppigst og mest. Dette er mye på grunn av det gode samarbeidet vi opplever med dem. De gir oss god kundeservice og mange muligheter. Når vi skal skape noe, gir de oss mulighetene som gjør at vi ikke trenger å begrense oss, og det gjør jobben vår så mye mer givende», sier hun og legger til:


«Det finnes mange produsenter der ute – både billige og dyre – og blant disse ser jeg store forskjeller på detalj- og kvalitetsnivå. Hos Strai Kjøkken får du et produkt som er mye mer gjennomtenkt, og som gir en helt annen opplevelse enn hos enkelte andre produsenter på markedet. Et annet viktig punkt er selvfølgelig miljø og bærekraft, som vi er nødt til å ta seriøst».

 

Bevisste kvalitetsvalg

Flere av oss blir mer og mer bevisst på valgene vi tar som påvirker miljøet, og fokuset på å ta gode bærekraftige valg øker. I en «jungel» av informasjon, har Saba god forståelse for at det kan være vanskelig å holde seg oppdatert og ha oversikt over alt som er miljøvennlig. Selv mener hun dette ikke er noe enhver skal behøve å tenke på.


«Dersom du velger en norsk kjøkkenleverandør som tar gode valg innen miljø og bærekraft, slipper du selv å tenke på dette. Da sikrer du deg et bærekraftig kvalitetsprodukt som vil vare i mange år fremover, for selv om en kanskje kan være fristet til å følge stadig nye trender, bør vi ikke skifte ut kjøkkenet hvert tiende år. Vi bør klare å vente i 30-50 år, spør du meg.»

Ikke bytt ut kjøkkenet hvert tiende år til tross for fristende trender, forteller Saba. Men, hva gjør vi når behovet for endringer melder seg? Når vi er lei av det gamle og ønsker noe nytt? Eller når trendene endres og kjøkkenet plutselig ikke skal være hvitt, men blått?

«Hvis du er bevisst på valg av kvalitet, har du alltids mulighet til å fornye kjøkkenet ditt uten at det nødvendigvis skal gå på bekostning av miljøet – eller gjøre for stort inngrep i økonomien din. Du kan for eksempel enkelt bytte ut benkeplater og fronter, og få de spraylakkert, som dermed skaper et helt nytt utrykk. Du kan også gjøre enkle grep ved å male selv – bare vær obs på hva slags overfalte du har, så du benytter riktig maling. Når det gjelder trender, er ofte dette noe vi følger fordi vi ikke har gjort bevisste valg som gjør at man
trives i omgivelsene. Så hvis man er mer bevisst på de omgivelsene man ønsker for seg selv ift. farger og materialer, vil man heller ikke gå så fort lei».

Saba forteller videre at man i trendbildet nå er mer på utkikk etter å finne sin egen identitet – hva du liker og hva du trives med.

«Selvfølgelig kan man ikke si det helt svart/hvitt, for i Oslo flytter vi hvert femte år og da er en mye mer ute etter å finne noe tidløst som fungerer for flertallet. Til sammenlikning med et sted der en skal bo i mer enn 20 år – der kan man gjerne være litt mer vågal».

 

Kortreist kvalitet

For Saba handler bærekraft mye om å velge norsk, noe som har vært en viktig del av det å jobbe med Strai Kjøkken – nemlig at det er kortreist. I tillegg kjenner hun på en større stolthet av å kunne bidra til å bygge opp under norsk design, og det som tilhører Norge.


«Den største fordelen ved å velge kortreist, er selvfølgelig at vi slipper høye transportutgifter, som igjen fører til at vi setter et mye mindre miljøspor. Det er også en ekstra trygghet for oss å vite at informasjonen stemmer ift. hvor treet er kappet ned, hvor materialene kommer fra og hvordan det har kommet hit», forteller Saba.

Mange vil forbinde norsk design med høye priser, og andre alternativer på markedet faller kanskje mer naturlig. Saba er tydelig på at hun alltid prioriterer kvalitet og langsiktig tenking når hun gir råd til sine kunder. Skal en ha noe som vil vare i mange år fremover er dette viktig, men de gode valgene trenger, ifølge Saba, ikke alltid å være så dyrt.

«Det er alltid et spørsmål om pris når folk skal velge kjøkken, og ja – det er ofte dyrere med norsk design, men min erfaring med Strai Kjøkken er at man også kan finne gode løsninger på budsjett – dersom kunden kan gå på kompromiss med for eksempel innmaten», sier hun og legger til:

«Jeg vil trekke frem det at når man først velger å bruke mye penger på å pusse opp et hjem, inkludert et kjøkken som skal inn, anbefaler jeg at en setter av god tid til planleggingen. Få gjerne hjelp av en interiørarkitekt eller kjøkkenkonsulent for å se helheten. Da slipper du å ende opp med å få et lappeteppe som må pusses opp over tid. Dette er hverken miljøvennlig eller økonomisk lønnsomt. Ta de gode valgene for miljøet, og deg selv», avslutter Saba.

 

Sabas topp 3 kjøkken fra Strai Kjøkken:

1. Lysefjord
2. Femunden
3. Svalbard og Lista

Info & personvern Vi bruker informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen på siden så god som mulig. Ved å klikke på «Aksepter», samtykker du i bruken av slike teknologier. Mer info
Scroll down